domingo, 20 de septiembre de 2015

TREBALLEN AL LABORATORI

EL RELLEU: 
COM FER MAPES TOPOGRÀFICS

La Topografia és la ciència geològica que s'ocupa de la representació del relleu terrestre. 

Anomenem relleu a l'aspecte que té la superfície terrestre si no es tenen en compte els elements biòtics.




El dibuix anterior és un mapa. Representa el relleu d'un territori en un plànol. És molt més xicotet que el territori, ja que si no fóra així hauria de ser immens i no seria útil.

La relació entre la distància entre dos punts del mapa i els seus homòlegs en la realitat rep el nom d'escala. En el mapa anterior l'escala és I 1:50.000, la qual cosa significa que 1 centímetre en el mapa equival a 50.000 centímetres en la realitat, és a dir, a 500 metres. S'aprecien els rius , les muntanyes, les valls, els mars, els llacs i, també les poblacions més importants. El mapa és útil perquè una persona sàpia com és un territori sense haver estat en ell, i també per a tenir informació global d'àrees l'extensió de les quals impedeix la seua observació directa.






 EL MAPA TOPOGRÀFIC DE MITJA CREÏLLA


MATERIAL:
  • 1 CREÏLLA
  • FULLES DE PAPER
  • GANIVET DE PUNTA ROMA
  • PLANXA DE SURO
  • CUTER
  • COLA 

PROCEDIMENT

Pren mitjana creïlla i talla-la en llesques d'un centímetre de grossor. Pren la llesca inferior i dibuixa el seu contorn en una fulla de paper. Fes el mateix amb la resta de llesques procedint de forma ordenada. Quan acabes hauràs obtingut un conjunt de línies corbes que s'envolten unes a altres sense tocar-se. Aquestes corbes reben en els mapes el nom de corbes de nivell, doncs tots els punts es troben a la mateixa distància de la base. Has obtingut una representació plana de la forma de la teua mitja creïlla, és a dir, un mapa topogràfic molt simple de mitja creïlla.





Una vegada realitzat el mapa topogràfic, pots passar-ho a una altra persona que no t'haja vist fer-ho, perquè a partir del teu mapa reconstruïsca en suro el relleu de la mitja creïlla inicial. Si el mapa està ben fet no ha de tenir cap dificultat per a açò.


PER A REFLEXIONAR

Si en comptes de fer llesques d'un centímetre de grossor les hagueres fet de mig centímetre, hi hauria el mateix nombre de corbes de nivell? La precisió seria la mateixa?


PER A APRENDRE MÉS


EL MAPA D'UNA MUNTANYA



Les corbes de nivell del dibuix representen el contorn d'una muntanya a diferents altures. Si et fixes, pots comprovar que la diferència d'altura entre les corbes de nivell és sempre la mateixa, Per açò, a la diferència d'altura entre les corbes de nivell d'un mapa li la crida equidistància, que significa "igual distància".

Les corbes de nivell constitueixen la base del mapa topogràfic i amb elles pot conèixer-se el relleu. Qualsevol punt de la mateixa corba de nivell es troba a la mateixa altura. Normalment no es tallen, sinó que queden tancades unes dins d'unes altres. En el dibuix anterior pot comprovar-se que les corbes de l'interior corresponen als punts més alts i les exteriors, a les zones més baixes, encara que si es representa un cràter o un pou ocorre exactament el contrari.

VALL O MUNTANYA?

Observa les dues il·lustracions. Una és una vall i l'altra una muntanya, però quin és com? Explica com ho saps


 PARA ATENCIÓ A LES SEGÜENTS IMATGES






EL PERFIL TOPOGRÀFIC





Apareix en totes les voltes ciclistes i constitueix la millor manera de descriure les característiques del traçat d'una etapa. En els perfils topogràfics és molt fàcil reconèixer la presència de valls o muntanyes i totes les retransmissions televisives els utilitzen per a explicar les carreres i fer pronòstics sobre el seu desenvolupament.


Un perfil topogràfic és una representació gràfica de l'altura a la qual es troben una sèrie de punts del superfície d'un mapa topogràfic. 

ací en tens els perfils topogràfics d'una muntanya i d'una vall, respectivament:






No hay comentarios:

Publicar un comentario