sábado, 10 de octubre de 2015

ELS RIUS. MODELAT FLUVIAL



Els rius són aigües de llit fix i cabal continu, encara que aquest puga variar, depenent de l'estació de l'any i l'abundància de precipitacions. En un riu es distingeixen tres zones:

• Curs alt • Curs mitjà • Curs baix

CURS ALT  DEL RIU

El curs alt del riu és el primer tram del riu. Comença en la deu del riu. És un tram amb molt pendent, per la qual cosa la velocitat de l'aigua és elevada. No apareix molta matèria orgànica i l'aigua està molt oxigenada. Es produeix erosió de materials, que són transportats més a baix, i que poden sedimentar si troben un obstacle. En tot cas, l'activitat més important que realitza el riu en aquest tram és l'erosió.
L'acció erosiva del riu es produeix, sobretot en el fons del llit creant valls molt pronunciades, en forma de "V".
Les formes resultants de l'activitat del riu en aquest tram són gorges, congosts, canyons...    












cascadas




rápidos





marmitas de gigante

Haz click en el siguiente enlace para saber para saber más




CURS MITJÀ DEL RIU

En el curs mitjà del riu l'aigua discorre per zones amb menys pendent i la velocitat de l'aigua disminueix, augmenta l'ample del llit, i el cabal, doncs rep l'aportació d'aigua de la seua conca. Encara que erosiona en algunes zones i sedimenta en unes altres, la principal acció del riu en aquest tram consisteix en el transport de materials. Quan l'aigua disminueix la seua velocitat altera el seu curs, originant corbes cridades meandres, que provoquen que l'aigua erosione en la zona més oberta de la corba i sedimente en la zona més tancada de la corba. En la fotografia pots observar que en la part interior de la corba apareixen zones blanques, resultat de la sedimentació de materials transportats amb el riu. En la riba exterior de la corba es produeix erosió. El resultat final és que la corba es fa més i més tancada.
















CURS BAIX DEL RIU









PARA SABER MÁS: 

 Estudio de los cursos de un río y las formas geológicas ocasionadas





No hay comentarios:

Publicar un comentario