sábado, 10 de octubre de 2015

LES AIGÜES SALVATGES I ELS TORRENTS. MODELAT TORRENCIAL


LES AIGÜES SALVATGES són aigües continentals, superficials, que discorren sense llit fix i apareixen quan la precipitació és abundant. Formen làmines d'aigua que es van agrupant, descendint per efecte de la gravetat, aprofitant el màxim pendent.
Les aigües salvatges apareixen en climes on les precipitacions són escasses, però que quan es produeixen, són torrencials. A causa de l'escassetat de precipitacions, la vegetació és poc abundant. Les plantes que són capaces de prosperar en aquests llocs tenen un cicle de vida curt. Són herbes, de creixement ràpid, que desenvolupen després de la pluja i, posteriorment, moren en un període d'unes setmanes. No apareixen arbres. Aquest clima i la vegetació associada, apareix en zones subdesértiques, com les "zones seques" espanyoles.






L'acció geològica de les aigües salvatges depèn dels materials sobre els quals actua. Els materials del terreny poden ser:

  1.  De tipus bla, fàcils d'erosionar. L'aigua crea gran quantitat de solcs que es van unint i formant uns altres més profunds. Aquests solcs profunds, en forma de V, es denominen *cárcavas. Els barrancs són solcs profunds que arrepleguen l'aigua que prové de les xaragalls (EN CASTELLANO, cárcavas).
                             
2. De tipus dur, difícils d'erosionar. Un exemple són els terrenys calcaris. L'aigua forma canals separats per crestes. Aquests modelatges reben el nom de lenar o lapiaz. A poc a poc els canals es fan més profunds per l'acció de l'aigua. Si eres muntanyenc, COMTE AMB AQUEST TERRENY!

   3.Materials heterogenis: Presenten característiques diferents entre si, apareixent en el terreny zones de materials durs i zones de materials blans. Com l'aigua erosiona millor el terreny bla que el duro, si el material dur està per sobre del material bla, poden aparèixer estranyes formes, com les ximeneres de fades.






Ver simulación en siguiente enlace el apartado 3 entero



ELS TORRENTS són aigües amb llit fix, però amb cabal intermitent, ja que depenen de l'abundància de les precipitacions. Són aigües que apareixen de forma temporal i cíclica, en zones amb grans pendents, produint gran erosió. En un torrent es distingeixen tres zones:


Conca de recepció Té forma de ventall. És on s'arreplega l'aigua de pluja o de desglaç. És una zona amb molt pendent i l'aigua flueix amb gran velocitat. L'erosió que es produeix és molt intensa, generant, a voltes, lliscaments de terra.

Canal de desguàs És la zona mitjana. En aquesta zona, el pendent del terreny és pronunciada i la velocitat de l'aigua elevada. l'aigua produeix erosió i, sobretot, transport de materials

Con de dejecció És la zona final. En ella, el pendent disminueix dràsticament, per la qual cosa els materials arrossegats es dipositen ací. Aquests materials dipositats creen una zona de sedimentació en forma de ventall.








1 comentario:

  1. Hi han algunes faltes en aquests tipus de textos d'informació està en mig català i castellà.Però en si està genial !! te molta informaciò (si no parlem de les faltes) Jo li posaria un Notable =)

    ResponderEliminar